Dentalogos Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Dentalogos Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Dentalogos Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Dentalogos Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Dentalogos Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Dentalogos Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
İmplant Tedavisi Nedir?
İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Elbette bu durumun oluşmasında diş hekimliğinde yaşanan gelişmeler kadar hastaların ağız ve diş sağlığı konusunda daha hassas ve farkındalık sahibi olmasının da payı büyük.

 

İmplant tedavisi nedir?

İmplant; çeşitli nedenlerle oluşmuş diş kayıplarının yerine konması amacıyla, çene içerisine monte edilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay bir diş köküdür. Diş hekimliğinde çok yaygın olmasının nedeni tek diş eksikliklerinden, hiç dişi olmayan hastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasıdır.

 

İmplant tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

İmplant tedavisi, dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma gibi sebeplerle kaybetmiş kişilerde ağız sağlığı açısından ideal bir seçenektir. Dişlerin eksik olduğu bölgelerde zaman içerisinde çene kemiğinde erime meydana gelir.

Öte yandan diş eksikliği olan kişiler, sağlık sorunlarının dışında estetik olarak da sıkıntılar yaşamaktadır. Estetik problemler konuşma bozukluğunun yanı sıra kişilerin kendilerine güvenlerinde de sorunlar doğurmaktadır.

Pek çok diş hekimi diş kaybı yaşayan hastalarına implant tedavisi önermektedir. Çürük vb. nedenlerle yapılan diş çekimine müteakip olarak implant tedavisini öneren hekimler, hastanın da onay vermesi halinde implant sürecine hazırlanır.

 

İmplantlar neden genellikle Titanyum’dan yapılır?

Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algılar bu yüzden implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılır ve implantların yüksek doku uyumu nedeniyle başarı oranı oldukça yüksektir.

 

İmplant ağrı yapar mı?

Gelişen teknolojiyle birlikte diş hekimliğine dair gelişmeler de hızla devam etmektedir. Diş hekimliğinde son yıllarda yaşanan ön önemli gelişmelerden biri de hastaların acı çekmeden rahatsızlıklarını atlatabilmeleri yönündedir. Polikliniğimizde tedavi gören birçok hastamız implant işleminin diş çekiminden daha kolay olduğunu şaşırarak ifade etmektedir.

 

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

Sıradan bir implant işlemi tahminen 6 haftadan 3 aya kadar uzanır ancak bazı durumlarda bu süre değişiklik gösterebilir. Bunların dışında ise bazı sağlık sorunları olan hastaların implant tedavi işlemleri daha da uzun süreler alabilmektedir.

 

İmplant tedavisinin aşamaları nelerdir?

-İmplant için durum tespiti

Öncelikle implant süreci, implantın kemik içerisine yerleştirilmesiyle başlar. Belirli aralıklarla yapılan kontroller sonucunda sonraki aşamaya geçebilmek için gerekli süre tespit edilir ve buna göre hazırlıklar yapılır. Yapılan kontrollerde vücudun implanta karşı ne gibi bir davranış içerisinde olduğu tespit edilir ve eğer gerekiyorsa önlemler alınabilir.

-Protez aşaması

İmplantın yapılma süresi yaklaşık 15-40 dakika sürer. Önce diş etinde açılan kesiyle kemiğe ulaşılır. Daha sonra İmplant ölçüsüne göre çene kemiği delinir ve implant vidalanma işlemi gerçekleştirilir. Üsta yapıların yapılabilmesi için implantın çene kemiğine kaynaması gerekmektedir. Bu süre genelde 1-3 ay arasında değişmektedir.

-Estetik aşama

Yapılan implant çene kemikle bütünleştikten sonra sıra protezlerin hazırlanmasına gelir. Ağız içinden alınan ölçü ve renk hedeflemesi yapıldıktan sonra protezler porselen laboratuvarlarında teknisyen tarafından gerçek dişlerinize uygun ve estetik bir şekilde hazırlanır. Hasta ağzında ki denemelerden sonra son şekli verilir.

-Ve Mutlu Son 

İmplant tedavisinin son aşamasında ise çene kemiğine kaynayan titanyum implantın üzerine kuron dediğimiz porselen veya zirkonyumdan yapılan kaplamalar laboratuvarda hazırlanır. Hasta ağzından alınan ölçüye göre yapılan bu kuronlar yada protez dişler implant üzerine vidalanarak ya da yapıştırılarak oturtulur.  Dişlerine kavuşan hastaya diş hekimi tarafından gerekli uyarılar yapıldıktan sonra tedavi süreci sona erer.

 

İmplant markalarının bir önemi var mıdır ve implant fiyatları arasındaki farklar nelerdir?

“İmplant markası önemli midir?” sorusu son zamanlarda tedavinin yaygınlaşmasıyla birlikte sık gelen sorusunu akıllara getiriyor. Son yıllarda merdiven altı denilen implant üretim tarzları, ağız içinde kalan protez kısmı ile uyumunu oldukça zorlaştırıyor. Aynı zamanda kaliteli olmayan ve patenti olmayan markaların implantları, zamanla çene kemiği içerisinde kırılmalara yol açıyor ve implantın yerinden çıkarılması gerekiyor. Bu nedenle yapılacak olan tedavide materyalin mutlaka titanyum maddesinden yapılması büyük önem taşıyor. Aynı zamanda tecrübeli bir diş hekimince yaptırılan bu uygulama hastanın ömür boyu bu dişini kullanmasına yardımcı olacaktır.

 

İmplant tedavisi sonrasında bakım gerekir mi?

İmplant tedavisi hassas bir tedavi yöntemidir ve bu nedenle tedavi sonrası yapılacak ağız ve diş bakımı, yapılan implantın uzun ömürlü olması için oldukça önemlidir. İmplant tedavisi hastalara ömür boyu garanti verir. Ancak implantın bakımını aksatırsak ve önem vermezsek operasyonun yapıldığı bölgede ağrı ve kanama yaşayabilirsiniz.

 

İmplant genel anestezi ile yapılabilir mi? 

Çoğunlukla lokal anestezi uygulanır ama çok korkan hastalarda veya lokal anestezi tutmayan hastalarda genel anestezi altında da implant yapılabilir.